KOLOKITHOKEFTEDES

Een van de gerechten die je vaak op een Griekse menukaart ziet staan, en die meestal erg lekker zijn: courgettekoekjes.

Op Paros heb ik zo eens een koekje ontleed, om de aanwezige smaken en ingrediënten te detecteren, met het idee deze thuis ook te maken.

Een deel van de ingrediënten voor het maken van deze, staan of liggen in onze tuin: courgette, verse groene kruiden, eitjes.

Voor een 10-tal koekjes: (hangt een beetje af van hoe stevig je courgette is, hoeveel er van de courgette overblijft nadat je er het water hebt uit gehaald)

-800 gr courgette
-1 ui
-100 gr feta
-100 gr broodkruim
-een goede hoeveelheid verse munt ( eventueel met wat lavas)
-1 tl gedroogde dille (verse kan ook)
-2 eieren
-1 el goede olijfolie
-zeezout, zwarte peper

Rasp de courgette, liefst uren op voorhand. Strooi er (zee)zout over.
Het zout zal het water uit de courgette onttrekken. Giet regelmatig het water af, en roer dan even door met een vork. De courgette moet zo compact mogelijk worden, zo weinig mogelijk water bevatten voor je het verdere beslag voor deze koekjes maakt.

Snijd de ui erg fijn. Rasp ook de feta.
Ik had nog een oud stuk (glutenvrij rijst)brood, ook dat raspte ik met de mandoline; bleek een goede manier om broodkruim te verkrijgen.
Snijd de verse kruiden (munt, lavas, dille…je kan ook peterselie gebruiken, maar dille en munt zijn erg lekker hierin) fijn.

Doe de uitgelekte courgette en de andere ingrediënten samen in een kom. Meng goed. Kruid met zwarte peper, eventueel zout, als dat nog nodig blijkt na het zouten van de courgette.

Verwarm wat olie in een pan. Neem een lepel van het beslag en druk dat een beetje plat in de pan, doe dit ook voor de andere koekjes. Draai ze na een paar minuten om, bak ook de andere kant.

In denk dat deze koekjes in Griekse restaurants meestal gefrituurd worden, ik bakte deze in wat kokosolie. Je kan ze ook in de oven bakken, zonder vetstof.

Smakelijk!