GAZPACHO

Ik vind gazpacho heerlijk. Het kweken van de tomatenplanten in de serre heeft als hoofddoel het hebben van heerlijk zoete tomaten voor het maken van verse gazpacho op een warme zomerdag.

De tomaten zijn nog niet rijp en het mooie weer is er ook nog niet, maar mijn zin in gazpacho stijgt en ik vond vrij zoete tomaten bij de bio boer.

Je kan gazpacho op veel manieren maken, op de traditionale Andalusische manier met de groenten die ik in onderstaand recept vermeldde, of met andere groenten zoals courgette, spinazie, rode biet,…. In die traditionele gazpacho wordt meestal ook brood verwerkt, dat laat ik er zelf uit.

Andalusische gazpacho
(6 pers.)

600 gr (zo zoet mogelijke) tomaten
1 komkommer
1 zoete ui
1 rode paprika
2 teentjes (verse) look
4 el goede olijfolie
750 ml water
zout en peper
scheutje wijnazijn
scheutje citroensap

Snijd de tomaten in stukken. Schil komkommer en ui en snijd deze in stukken. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadjes, snijd verder op stukken. Pel de teentjes look en snijd deze erg fijn, of pers ze uit.

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en draai met korte stootjes. Voeg geleidelijk de olie en wat wijnazijn/citroensap toe, en giet er water bij tot je de gewenste consistentie hebt. Breng op smaak met zout en peper en zet de soep minstens 2u in de ijskast.

Giet in kommen en werk af met verse groene kruiden.