AYURVEDA

shutterstock_125389460 down

Ayurveda, een woord uit het Sanskriet, betekent letterlijk, ‘de kennis van het leven’. Deze oude wetenschap, meer dan 5000 jaar geleden voor het eerst neergeschreven, heeft, zoals andere modellen van holistische geneeskunde, de totale gezondheid van de mens voor ogen: lichamelijk, emotioneel en spiritueel.

De Ayurveda gaat ervan uit dat wij bestaan uit 3 subtiele levensenergieën, ook dosha’s genoemd, namelijk Vata (lucht+ether), Pitta (vuur) en Kapha (water+aarde). Elk van ons wordt geboren met een uniek evenwicht tussen deze 3 dosha’s, dat is onze constitutie, onze ware aard.

In de loop van ons leven kunnen omgeving, voeding, stress, trauma,… de dosha’s uit balans brengen, waardoor ziekte kan ontstaan. De bedoeling van Ayurveda is om terug te gaan naar die oorspronkelijke staat, dit door middel van massage, marmapunten, kruiden, voeding en manier van denken en leven. Als we onze constitutie, onze ware aard, volgen en dus luisteren naar ons eigen lichaam, gaan we ziekte tegen, en creëren we de basis voor een lang en gelukkig leven.