AVOCADO-CITROENTAART MET CACAO BODEM

Meestal ontstaan mijn recepten à la minute; ik begin te koken, en tik ondertussen op de computer wat er in de pot/oven… gaat, en voor hoe lang.
Af en toe baseer ik me op een recept (internet, kookboek), zoals voor deze taart.

Vorig jaar kreeg ik van een vriendin het boek ‘Rawlicious’, van Peter en Beryn Daniel.

Zelf ben ik er verre van overtuigd dat rauw eten voor iedereen even goed is; zij die een zwakke/trage spijsvertering hebben en in een land als België wonen met koude herfst-en wintermaanden, zullen rauwe voeding maar moeilijk verteren, als heilzaam, deugddoend ervaren. Aan de andere kant, alles plat koken is ook niet het ideaal.

Er is ook rauw en rauw; rauwe groenten, en zeker ui/prei/look/kolen/… vragen meer van een spijsvertering dan bij voorbeeld avocado, pure cacao, noten…En weken, pekelen, drogen,… maakt ‘rauwe’ voedingsmiddelen lichter verteerbaar, zonder een ‘kook’techniek te moeten gebruiken; het zijn methoden die ik zelf veel gebruik.

Maar nu, er staan dus geweldige taarten in dat boek, o.a. een citroen-avocadotaart en een  mango-bessen-kaastaart (kaas is hier dan op basis van cashew- en macademianoten).

Een tijd geleden maakte ik als dessert voor een etentje een taart op basis van deze 2 taarten, ik nam het recept voor de vulling van de ene, en het recept voor de bodem van de andere, en paste beiden nog wat aan.

Het werd deze taart: Avocado-citroentaart, met cacao-bodem

Voor het feestje van afgelopen woensdag maakte ik deze taart opnieuw.

Het recept:

*voor de bodem:

-120 gr amandelen (zonder velletje, en best een paar uur geweekt)

-100 gr paranoten (best een paar uur geweekt)

-1 el honing

-1 el kokosolie

-snufje zout

-3 el ongezoet/puur cacaopoeder

*voor de vulling:

-4 grote rijpe avocado’s

-70 ml vers citroensap

-70 ml honing

-200 ml kokosolie, best vloeibaar

-50 gr amandelpoeder

-zeste van ½ citroen

Hak de geweekte noten fijn. Meng deze samen met de andere ingrediënten.

Neem en springvorm en boter (kokosolie) deze in. Verdeel het cacao-notenmengsel in de vorm, als bodem.

Doe alle ingrediënten voor de vulling in een blender, of doe alles in een kom en mix met een staafmixer. Verdeel dit mengsel op de cacaobodem.Zet in de ijskast.

Het is het lekkerst als je deze taart eet nadat ze een paar uur in de ijskast heeft gestaan, de avocado-citroenlaag hard(er) is geworden.

Smakelijk!